DENİZ BÜYÜCÜSÜ TÜRKİYE’NİN İLK SİVİL MÜZE GEMİSİ


DENİZ BÜYÜCÜSÜ

TÜRKİYE’NİN İLK SİVİL MÜZE GEMİSİ

İlk karşılaşmamızda “Deniz Büyücüsü” bir mücevher gibi limanda duruyordu. İnanılmaz bir öyküsü var. Gemi, tüm aksamı ve içinde bulunan 200’e yakın eser ve objeyle orijinalliğini koruyor. Yaşayan bir müze gibi Bodrum Limanı’nda demirli halde bulunan bu kültürel miras öğemizin korunması, yaşatılması ve geleceğe sağlam bir şekilde aktarılması adına, “Müze Gemi Deniz Büyücüsü” projesini yakın zamanda hayata geçirdik.

1937 yılında Türk Deniz Kuvvetleri adına Almanya’da Dalgıç Destek Gemisi olarak inşa edilen T.C.G Güven, aynı yıl içerisinde Türk Donanması’na katılmıştır. Gelişen dalgıç teknolojisinden sonra, 1946 yılında Almanların yönetimi altında Yangın Söndürme Gemisi’ne dönüştürülmüş ve emekliye sevk edildiği 1987 yılına kadar bu görevini sürdürmüştür.

1987’de emekliye ayrılan T.C.G Güven Romörkörü, H. Aydoğan Acarer tarafından 1991’de satın alınarak, aslını muhafaza etmek suretiyle restore edilmiştir. DENİZ BÜYÜCÜSÜ adıyla ve Yangın Söndürme Gemisi vasfıyla denize inen gemi, Türk Ticaret Filosu’na bağlı lisanslı bir gemidir.

İlk hizmetini Fenerbahçe Marinası’nda vermiş, İstanbul’dan ayrılıp Bodrum’a geldiğinde iki yıl Milta Marina’da hizmet verip, sonrasında günümüzde bağlı olduğu yerine geçmiş ve yirmi bir yıldır Bodrum Limanı’nda (kale önü mevkiinde) Yangın Söndürme Gemisi olarak hizmet vermektedir.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası, IMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi ve gemi sahibi H. Aydoğan Acarer’in proje ortaklığında hayata geçen Müze Gemi, Bodrum Kalesi (Sualtı Arkeoloji Müzesi) mevkiinde ziyaretçilerini bekliyor.

Rahmi M. Koç Müzesi Koleksiyonu’nda bulunan Deniz Büyücüsü gemi modeli, Bodrum Deniz Müzesi, Müze Gemi Projesi kapsamında Bodrum Deniz Müzesi’nde geçici olarak sergilenmektedir.

Deniz Büyücüsü’nün sahibi ve koruyucusu Aydoğan Acarer ile Müze Gemi projemize dair detayları mini söyleşimizde özetledik.

Deniz Büyücüsü’nün Yaşayan Müze olma fikri nasıl doğdu?

Deniz Büyücüsü modeli 2011 yılında Ali Kemal Denizaslanı tarafından yapılmıştır. Rahmi Koç Müzesi’nde sergilenen maketin acaba Bodrum Deniz Müzesi’nde sergilenmesi ihtimali var mıdır diye müzeye geldiğimizde çok iyi hatırlıyorum gemiyi görmek istediğini söylemiştin. Gemiyi çok beğendin ve müze gemi yapalım diye teklifte bulundun. Hikaye böyle başladı.

Birkaç arkadaşımdan başka geminin içini kimse görmemişti bugüne kadar ve bende bir müze olarak düşünmemiştim. Benim kendi hobim ve kendime ait yaşamım olan bir gemi bu. 21 yıl olmuş, Bodrum’u sahiplenmiş. Bodrum’a böyle bir değeri kazandıralım diye teklifi kabul ettim. Benden sonra yaşamasını istiyordum.

10 yaşında iken İstanbul Kasımpaşa sahilinde demirli bulunan gemiye babam aracılığı ile defalarca bindim. Çocukken bu geminin benim olup olamayacağını düşünüyordum, orduya denizci olarak girip yıllarca hizmet verdikten sonra hayallerimin peşinden gittim. TCG Güven emekliye ayrıldıktan sonra takip ettim ve satışa çıkarılınca gemiyi aldım ve adını Deniz Büyücüsü olarak değiştirdim

Çünkü yüzen ve yaşayan bir gemi. Makinesi çalışıyor, jeneratörü çalışıyor. Bütün aksamı çalışıyor. Üstelik yangına müdahale edilecek güçte bir gemi. Topları saatte 35 ton su basan bir gemi. Hatta Güney Ege’nin tek yangın söndürme gemisi. Bu sebeple yangın söndürme ve kurtarma fonksiyonunu bozmuyoruz. Gemi bu görevini sürdürecek. Onun dışında yüzen gemi ek sergi alanı olarak Bodrum Deniz Müzesi bünyesinde belirli ziyaret saatleri içerisinde hizmet verecek.  

Deniz Büyücüsü 200’e yakın eser ve obje ile orijinalliğini koruyor. Bu orijinal parçalardan bahseder misiniz?

Geminin kendinden kalan parçaları var bir de benim ailemden kalan bazı parçalar var. İçindeki objeler geminin kendi objeleriyle karıştı, harman oldu. Tüm parçaların bakımı yapılıyor her sene. Mesela projektörler hala çalışır vaziyette. Donanmada işaret pırıldağı olarak geçer. Onunla morsla konuşur asker. Karşındakiyle mükemmel konuşur ve çalışır vaziyette şu an. Vincini hiç değiştirmedim. Halbuki daha çok gelişmiş mekanik bir vinç koyabilirdim. Oysa aynı şekilde duruyor Almanların yaptığı gibi. Kolla çalışan bir vinç.

Bu vinç dalgıçları suya indirip, sudan almak için Türkiye’nin ilk Dalgıç Gemisi olarak Almanlar tarafından donanmamıza yapılıyor değil mi?

Buranın tabiriyle mancorna gemisi, donanma tarihiyle dalgıç gemisi. O dalgıç kıyafetleri 80-100 kilo civarındadır. Ortalama 200 kiloluk bir ağırlık demirden yapılmış salıncağa biner ve iskele tarafından denize bırakılır. Çıkacağı zaman tekrar bununla alır. Bir gün ana makinenin bakımına ihtiyaç oldu. Ana makineyi üst kısımdan çıkardık. Ağırlığı 1200 kg. Siz gücünü hesap edin.

Deniz Büyücüsü adı nereden geliyor?

Deniz Büyücüsü adını bir kitaptan esinlendim. Hikayesi çok enteresandır. 1983’te Deniz Cadısı adlı bir teknem vardı. Şirketimin adı da Okyanus Denizcilik.

“Deniz Kadar Aç” diye bir roman okudum. Willbur Smith’in romanı. Romanın kahramanı Alex’in Okyanus Denizcilik diye bir şirketi var ve benimle aynı işleri yapıyor. Çekme, kurtarma, yangın söndürme. Teknesinin birinin adı Deniz Cadısı. Tüylerim diken diken oldu. Böyle bir tesadüf olamaz. Yeni römorkör siparişi veriyor. Adı Deniz Büyücüsü. O an dedim ki bir gemim daha olursa adını Deniz Büyücüsü koyarım.

 

Adı: DENİZ BÜYÜCÜSÜ (T.C.G. GÜVEN)

Bağlama Limanı: Bodrum-1140

Boyu: 15.80 m

Eni: 3.50 m

Çektiği Su / Derinlik: 2.15 m

Groston: 32.63

Ana Makine: 1 adet Henschel (Alman)

Ana Makine Gücü: 240 Hp 2150 RPM

Pervane: 4 Kanat Bronz

Devamlı Sürat: 14 Mil Azami – 10 Mil Asgari

Yardımcı Makine: 6.5 Hp 220 Volt