Lokum Pilavı


Bodrum’a özgü geleneksel bir lezzete yer verelim istedik ve Bodrum düğünlerinin olmazsa olmazı lokum pilavının tarifini Gürece Köyü’nde yaşayan doğma-büyüme Bodrumlu Saniye Karakurt’tan dinledik.

Hamuru için;
1 kilo un
1 yumurta
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 yk. tuz
Su

İç Malzemeleri
500 gr. az yağlı kıyma 4 yk. kaşığı tereyağı tuz ve karabiber Un, yumurta, su ve tuz ile katı bir hamur yoğrulur. Hamur ne kadar iyi yoğrulursa oklava ile o kadar rahat açılır. Hamura eklenen yumurta hamura hem lezzet katar, hem dağılmasını engelleyip kabarmasını sağlar. İyice yoğrulan hamur üzeri bezle örtülerek yarım saat dinlenmeye bırakılır.

Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler hazırlanır. Bezeler oklava yardımı ile açılır. Hamur açılırken yapışmaması için üzerine un serpilir. Saniye Hanım yörede bu un serpme işlemine urga denildiğini anlatıyor. Açılan hamur bıçak yardımı ile yarım cm. kalınlığında şeritler halinde kesilir. Şeritler de minik küpler şeklinde tekrar doğranıp oda sıcaklığında kurumaya bırakılır.

Lokum kıvamında hamurlarımız hazır, gelelim pilava. Ocağa hamurun pişirilmesi için su konulur. Su kaynamaya başladığında içerisine 1 yemek kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilir. Küp küp doğranan hamurlar kaynayan suya atılır, pişmeye bırakılır. Kaynar suda hamurun pişme süresi ortalama 12 dk'dır. Pişen hamur iyice süzülür ve duru bir hal alıncaya kadar soğuk suda durulanır. Hamurun soğuk su ile iyice durulanması pişirilirken tane tane olmasını sağlar, pilavın lapa olmasını önler.

Diğer tarafta az yağlı kıyma 4 yemek kaşığı tereyağı ile kavrulur. Pişmeye yakın tuz ve karabiber eklenir. Kıyma kavrulduktan sonra hamurun üzerine ilave edilir. Kısık ateşte ara ara karıştırıldıktan sonra kapağı kapatılıp demlenmeye bırakılır. Demlenen lokum pilavı sıcak servis edilir. Afiyet olsun…